Nieuwsbrief september 2017

In september 2017 zijn Tine De Vlieger en Dieneke van Tongeren-

Schuijt voor een werkbezoek naar ons project in Zselyk (Roemenië)

geweest.

Werkbezoek Zselyk

Zoltan, de predikant in Zselyk en Bistrita, heeft ons opgehaald van Cluy-Naponica (Transylvanië) en heeft ons gedurende de hele week begeleid. In die week hebben we onder meer overleg gehad met de verpleegster die voor haar werk in het dorp Zselyk door onze stichting wordt betaald. Zij woont in Zselyk en zij geeft dagelijks medische hulp aan de bewoners van het dorp. Eenmaal per maand komt er een arts naar het dorp die dan, in overleg met de zuster, medische adviezen geeft en met de zuster afspreekt wat zij de komende weken kan doen. Met Zoltan hebben we ook gesproken over de voedselpakketten, die we eenmaal (rond Kerstmis) aan de bewoners van het dorp uitdelen. Hoewel de basisvoorzieningen wel in het afgelegen dorp aanwezig zijn, leveren de voedselpakketten een waardevolle bijdrage aan het leven van de oudere bewoners. Besloten is ook aan de kinderen van de kerkgemeenschap in Bistrita de zogenoemde Engelenpakketten uit te delen.

Zselyk

Zselyk ligt hoog in de bergen. Via een weg vol kuilen, 7 km lang, kom je daar. Bistrita, is 25 km verder, een grote stad waar de jongeren naartoe zijn getrokken om te werken en te leren. In het weekend rijden ze vaak terug naar hun bejaarde ouders om hen te helpen. Men verbouwt er zelf groenten enz. Kippen en ganzen lopen rond. Een paard en wagen zie je dagelijks naast een aantal auto’s. De tijd staat daar ook niet stil. De omgeving is prachtig. We hebben heerlijk gewandeld in de bergen. De rust was weldadig. De herders met hun honderden schapen gaven ons een Bijbels gevoel. Jammer dat het in maanden niet had geregend, de bergen zagen er geler uit dan normaal en o.a. de appeloogst is mislukt.

Diensten

Er is nog zoveel meer te vertellen, bijvoorbeeld over de drie kerkdiensten, die ook hoogtepunten van ons bezoek vormden. De eerste kerkdienst was op vrijdag voor de oudsten, die de klim naar de kerk niet meer konden maken. Met ons twaalven zaten we in een heel klein kamertje bij een zwaar gehandicapte vrouw van 50 jaar. Ze straalde. Samen met Zoltan hebben we daar een korte dienst geleid. Het was voor mij emotioneel om mede het Heilig Avondmaal uit te delen. De zondagse erediensten in Zselyk om tien uur en in Bistrita om half één waren ook heel fijn.

Gastvrij

De mensen zijn heel gastvrij en hartelijk. Iedere dag werden we uitgenodigd om bij een familie te komen eten. De dominee was onze tolk. Men spreekt in dit deel Hongaars. Het is een fijne gemeenschap. Contacten willen we graag houden. Wie weet zijn er mogelijkheden om jongeren via social media o.a. in contact te brengen met elkaar. Jongeren leren daar ook Engels op school.De dominee gaf al aan dat het mooi zou zijn om een uitwisseling met jongeren van Bistrita en jongeren uit Enkhuizen te organiseren in Zselyk en omgeving. Inderdaad een prachtig idee.
© 2024 Stichting De Vlieger | Spijtbroeksburgwal 10, 1601 BE Enkhuizen | info@stichtingdevlieger.nl | KvK 37124486 | RSIN (fiscaal): 8156.59.908
Er is iemand die aan ons denkt!