Nieuwsbrief 2016

Zimbabwe

Sacubva

Stichting De Vlieger richtte zich in 2016 zich vooral op het opzetten en ondersteunen van het straatkinderen project in de sloppenwijk Sacubva. Jaap en Marianne zijn in 2016 vier weken in de sloppenwijk geweest om te kijken hoe de stichting, in samenwerking met lokale hulpverleners, ervoor kan zorgen dat straatkinderen eten, medicamenten en scholing kunnen krijgen. Dat heeft er toe geleid dat er vanaf oktober 169 straatkinderen elke dag eten krijgen, dat er basis medicamenten zijn (76% van de kinderen heeft AIDS of is Hiv besmet) en dat 82 kinderen naar school gaan (basisschool). We kiezen er bij dit project voor om geen eigen ontmoetingsplek of locatie te hebben. Dat zou betekenen dat je huur moet betalen en je moet bewaking inhuren om ervoor te zorgen dat je spullen niet verdwijnen. Nu gaat onze donatie voor 100% naar het eten en het schoolgeld. Vrijwilligers, veelal moeders die in Sacubva wonen, bereiden de maaltijd en zij beoordelen, samen met onder meer een pastoor en de politie, de situatie van de kinderen. En het is goed dat die per dag wordt bekeken want het gaat in Zimbabwe niet goed.

Noodtoestand

De oogst is door de droogte al 2x mislukt, in 2016 werd de noodtoestand uitgeroepen, ruim 90% van de bevolking is werkeloos en salarissen worden al maanden niet of nauwelijks uitbetaald. Er komen steeds meer demonstraties tegen het regime van Mugabe, maar deze treedt hard op tegen iedereen die tegen hem is. Als je bedenkt dat het leven in Zimbabwe voor bijna alle volwassenen al heel moeilijk is, dan kan je je voorstellen wat het betekent voor de straatkinderen. Stichting De Vlieger hoopt dat zij er de komende jaren voor kan zorgen dat nog meer kinderen eten, medicamenten en scholing kunnen krijgen.
© 2024 Stichting De Vlieger | Spijtbroeksburgwal 10, 1601 BE Enkhuizen | info@stichtingdevlieger.nl | KvK 37124486 | RSIN (fiscaal): 8156.59.908
Er is iemand die aan ons denkt!